buikvet verliezen

Buikvet verbranden: tips voor snel buikvet verliezen

Buikvet is voor veel mensen een doorn in het oog. Vaak beseffen we ons in het voorjaar dat we nog niet zo slank zijn als we zouden willen. We storen ons aan een randje buikvet of lovehandles omdat dit nu eenmaal plekken zijn waar veel mensen hun vet opslaan. Het liefst willen we er zo snel mogelijk van af. Maar hoe? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit hoe je van je buikvet af komt.

buikvet verliezen

Hoe kom je het snelst van je buikvet af?

Helaas is het voor de meeste mensen onmogelijk om snel van hun buikvet af te komen. In tegenstelling tot wat er wordt beweerd door de fitnessindustrie en tell-sell is het verliezen van je buikvet een lang proces. Je lichaam zal het opgeslagen vet pas aanspreken als je in een calorie tekort terecht komt. Het vet dat er als eerst bij kwam (vaak de onderbuik) gaat er pas als laatste af. Je zult dus toch op dieet moeten.

Snel buikvet verliezen

snel buikvet verliezen

Om af te vallen is het nodig dat je voor een langere periode in een calorie tekort terecht komt, zodat je lichaam het opgeslagen vet gaat aanspreken als energiebron. Als je wil afvallen zijn er dus eigenlijk twee knoppen waar je aan kunt draaien, namelijk:

Je kunt zorgen dat je minder calorieën binnen krijgt door te diëten of je kunt meer gaan sporten/bewegen om meer calorieën te verbranden.

Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan…

Hoe onderbuik vet verbranden?

De voorkeurslocatie van het lichaam om vet op te slaan is genetisch bepaald en verschilt per persoon. Helaas bestaan er geen oefeningen om het vet op een bepaalde plek te laten verdwijnen. Wil je weten hoe je wel op een gezonde manier van je buikvet afkomt? Lees de rest van het artikel.

Buikvet verliezen: vrouw

buikvet verliezen vrouw

Is er een verschil in aanpak om als vrouw vet te verliezen versus als man? Eigenlijk niet, calorieën in versus calorieën uit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen. Wel hebben vrouwen over het algemeen genetisch meer aanleg om vet op te slaan op hun benen en billen i.p.v hun buik. Hierdoor hebben ze relatief minder buikvet dan mannen. Vrouw zijn heeft echter ook nadelen. Doordat vrouwen kleiner zijn is hun calorie behoefte lager. Daarnaast hebben vrouwen een lagere testosteron spiegel waardoor ze minder makkelijk spieren kweken. Het hebben van meer spieren zorgt weer voor een hogere calorie behoefte. Dit maakt het voor vrouwen moeilijker om vet te verliezen.

Buikvet verliezen in de overgang

Er zijn eigenlijk twee kampen rondom de vraag of de overgang gewichtsverlies bij vrouwen veroorzaakt. Enerzijds zijn er wetenschappelijke studies die aantonen dat de veranderingen in de hormonale huishouding van de vrouw door de overgang ervoor zorgt dat de stofwisseling in vrouwen wordt vertraagd. Dit met een toename in vetopslag als gevolg. Andere studies beweren dat het effect niet zozeer wordt veroorzaakt door de overgang zelf maar door het vertragen van de stofwisseling naar mate je ouder wordt.

Feit is dat naar mate we ouder worden onze calorie behoefte steeds meer afneemt. Dit gecombineerd met het feit dat we steeds minder gaan bewegen naar mate we ouder worden is een gevaarlijke combinatie die tot veel overgewicht bij ouderen lijdt. De enige remedie hiertegen is minder eten en meer bewegen.

Buikvet verliezen: man

buikvet verliezen man

Net als voor vrouwen geldt calorieën in versus calorieën uit. Man zijn heeft zowel voordelen als nadelen met betrekking tot buikvet. Een groot voordeel is dat mannen over het algemeen meer massa hebben en hierdoor meer calorieën nodig hebben. Ook hebben mannen een hogere testosteron spiegel waardoor ze makkelijker spieren kunnen kweken. Hoe meer spieren je kweekt hoe meer calorieën je lichaam verbruikt in rust. Dit maakt het makkelijker om vet te verliezen. Het grootste nadeel voor de man is dat mannen vaak een genetische aanleg hebben om hun vet op te slaan rondom hun buik. Hierdoor hebben mannen ook al hebben ze gemiddeld een lager vetpercentage dan vrouwen toch vaak meer vet op hun buik.

Vet verliezen met voeding

Oke, we hebben vastgesteld dat je minder moet gaan eten om je buikvet te verbranden. Maar waar te beginnen? Begin simpelweg met tussendoor minder te eten. Ik weet het dit is niet de meest sexy tip, maar dat komt omdat iedereen dit eigenlijk wel weet. Zorg dat je het voedsel waar je niet van af kunt blijven (voor mij is dit bijvoorbeeld chips) niet in huis hebt. Als je het niet in huis hebt kun je het ook niet eten, zo simpel is het. Je hoeft als je begint met afvallen echt niet gelijk te beginnen met een ingewikkeld en streng dieet, als je wat snacks weet te laten staan zul je merken dat dit er al voor gaat zorgen dat je afvalt.

Buikvet verliezen? Weet wat je eet

buikvet verliezen voeding

Probeer een tijdje bij te houden wat en hoeveel je eet. Ookal zit je hier misschien niet op te wachten en je zou liever gewoon eten wat je wil. Helaas, als je van je buikvet af wil zul je er iets voor over moeten hebben. Door bij te houden wat en hoeveel je eet leer je hoeveel calorieën er in bepaalde producten zitten en leer je bewustere keuzes maken. Hier heb je voor de rest van je leven wat aan. Ik zou je aanraden om een week heel precies bij te houden wat je eet en drinkt. Wees hierbij eerlijk en gebruik het liefst een keukenweegschaal. Er zijn veel handige apps zoals myfitnesspall waarmee je de barcodes van producten kunt scannen en makkelijk kunt bijhouden hoeveel calorieën je binnen krijgt.

Vergeet niet dat er ook calorieën zitten in de suiker of melk die je in je koffie doet, de boter die je op je brood smeert en de olie die je in de pan gooit. Ook de sauzen die je gebruikt zitten vaak vol calorieën dus vergeet die vooral niet mee te nemen. Houd voor die ene week ook braaf in het weekend je logboek bij zodat je goed weet hoeveel je in het weekend binnen krijgt. Als je eenmaal voor een volle week hebt bijgehouden hoeveel calorieën je tot je neemt, heb je een goed startpunt voor de rest van je dieet.

Buikvet verbranden eetschema

Een gratis eetschema voor vetverlies kun je downloaden door op de onderstaande link te klikken. De insteek van het schema is om voedingsmiddelen te eten die laag zijn in calorieën. Hierdoor is het volume aan eten nog wel groot waardoor je zo min mogelijk honger lijdt. Het schema in de link is gebaseerd op ongeveer 2300 calorieën. Download het schema door op de link te klikken.

Eetschema buikvet verliezen

Als je een inschatting wilt maken van hoeveel calorieën je mag eten kun je bijvoorbeeld https://tdeecalculator.net/ gebruiken. Deze berekent op basis van je lengte, gewicht en hoeveel je beweegt het aantal calorieën dat jij normaal per dag verbruikt. Om af te vallen moet je hieronder gaan zitten. Het is aan te raden om te beginnen met een calorietekort van 10%. Vervolgens houd je bij hoeveel je afvalt en pas je het aantal calorieën afhankelijk daarvan aan. Met een calorie te kort van 10% verlies je ongeveer een halve kilo vet per tien dagen. Ik weet dat dit klinkt als weinig en dat je misschien sneller wil afvallen, dit willen allemaal! Maar dat is nou juist het probleem. We kiezen vaak voor een te streng dieet, dat we niet voor de langere termijn kunnen volhouden. We verliezen motivatie en vallen dan terug in oude patronen. Door een klein calorie te kort te hanteren zorg je ervoor dat je niet te veel honger krijgt waardoor je voorkomt dat je gaat snacken. Ben je op zoek naar een op maat gemaakt voedingsschema met voor jouw gewicht? Met dingen die jij lekker vind? Laat dan een reactie achter.

Als je nou niet houdt van schema’s maar wel graag vet wil verliezen, maak dan kleine aanpassingen. Zorg voor een calorie tekort door op basis van je huidige eetpatroon kleine aanpassingen te maken. Voorbeelden van aanpassingen zijn:

  • Stop met het drinken van je calorieën, switch naar water, zwarte koffie, thee of light frisdranken. Hierdoor bespaar je gemakkelijk calorieën zonder dat dit je extra hongerig maakt. Drink light Fanta i.p.v normale Fanta en je bespaart 142 calorieën.
  • Eet broodbeleg dat lager is in calorieën, verruil bijvoorbeeld je normale pindakaas voor een pindakaas op poeder basis (PB2) dit is 41% lager en scheelt zo 60 calorieën per boterham.
  • Gebruik in plaats van kookolie, pamspray om je pan in te vetten en bespaar 80 calorieën.
  • Eet minder koolhydraten bij het avondeten. Mix bijvoorbeeld je rijst half om half met broccolirijst en je bespaart 140 calorieën (op basis van 150 gram rijst).

Welke voedingsmiddelen verbranden buikvet?

Er zijn geen voedingsmiddelen die het verbranden van buikvet stimuleren.

Oefeningen voor het verbranden van buikvet?

buikvet verliezen met sport

Nee, zoals eerder genoemd; lokaal vet verbranden bestaat niet. Er zijn helaas dus geen oefeningen die er voor zorgen dat je buikvet verbrand! Er wordt vaak gedacht dat als je buikvet wil verbranden, je buikspieroefeningen moet doen. Dit is onzin. Zolang je een laagje buikvet hebt zullen je buikspieren nooit zichtbaar worden. Daarnaast verbrand je weinig calorieën met het doen van buikspieroefeningen, dus kun je beter andere oefeningen doen.

Buikvet verliezen zonder sporten?

Het is goed mogelijk om af te vallen zonder te sporten maar door te sporten verbrand je extra calorieën waardoor je minder streng hoeft te diëten. Naar mate je ouder wordt zal je stofwisseling alleen maar afnemen waardoor het moeilijker wordt om af te vallen. Door meer te bewegen kan je dit tegengaan. Daarnaast zorgt sporten voor het vrijkomen van gelukshormonen zoals dopamine, serotonine en endorfine waardoor je je beter voelt.

Buikvet verliezen door sport

Welke oefeningen zijn dan wel geschikt om van je buikvet af te komen? Op papier is de meest effectieve aanpak een combinatie tussen krachttraining en cardio. Door het doen van cardio verbrand je extra calorieën en door krachttraining creëer je meer spiermassa waardoor je meer calorieën verbrand in rust.

Buikvet verliezen met krachttraining

In de praktijk is het zo dat de meest geschikte vorm van sport/bewegen voor iedereen verschillend is. Het gaat er uiteindelijk om dat je een sport of bewegingsvorm kiest die je LEUK vind om te doen en daardoor kunt volhouden.

Het verliezen van (buik)vet is eerder een marathon dan een sprint. Dus om blijvend af te vallen zul je je levensstijl moeten aanpassen. Het is daarom verstandiger om aan een sport te beginnen waar je plezier in hebt en waarvan je weet dat je het op de langere termijn ook blijft doen. Heb je een hekel aan de sportschool? Ga dan ook vooral niet naar de sportschool, maar kies een bewegingsvorm uit die bij jou past waarvan je weet dat je het vol gaat houden! Vind je het lastig om alleen te gaan?Spreek af met een vriend of familielid voor een extra stok achter de deur.

Buikvet verbanden met hardlopen

buikvet verbranden hardlopen

Hardlopen wordt vaak gezien als de sport om weer in vorm te komen. Tijdens het hardlopen verbrand je veel calorieën en je hebt niet veel meer nodig dan een goed paar hardloopschoenen om te beginnen. Ook hierbij zou ik willen zeggen loop niet te hard van stapel en kijk of hardlopen op dit moment bij jou past. Hardlopen is een erg blessure gevoelige sport met een extra groot risico voor mensen met overgewicht. De kans is dus groot dat je vol goede moed begint met je hardloopschema maar al snel geblesseerd raakt en weer stopt. Wil je graag meer gaan sporten maar kamp je met overgewicht? Kies dan voor een minder belastende sport zoals zwemmen of fietsen. Deze sporten zijn veel minder blessure gevoelig waardoor de kans groot is dat je ze blijft volhouden.

Pillen en supplementen om vet te verbranden?

welke voeding verbrandt buikvet

Bestaan er supplementen of pillen om snel en gemakkelijk van je buikvet af te komen? Je voelt het al een beetje aankomen; ook dit bestaat niet! Wat er wel bestaan zijn supplementen die je helpen met je energielevens en hongergevoel. Hierdoor voel je je minder moe en word je honger onderdrukt waardoor het gemakkelijker wordt om je aan je dieet te houden. Let wel; deze supplementen zijn bedoelt als aanvulling bovenop het volgen van een dieet. Het gebruik van deze supplementen zonder dat je op je voeding let zal dan ook niet tot een gewenst resultaat leiden.

Vond je dit een leuke blog en heb je er wat aan gehad? Laat het weten in de comments. Wil je meer tips over voeding of op andere gebieden? Bekijk een van onze andere blogs.Geef een reactie