Hoe ga je meer sporten? 12 tips

1. Vind de sport die bij jou past

Het allerbelangrijkste advies om meer te gaan sporten is om een sport uit te zoeken die je leuk vindt! Daarnaast is het belangrijk dat de sport bij jou en je lichaam past. Als je bijvoorbeeld flink overgewicht hebt is hardlopen qua belasting niet de beste keuze. Fietsen, zwemmen of wandelen is in dit geval een beter alternatief. Ga op zoek naar een sport die je jezelf voor lange termijn ziet doen en waar je lol in hebt. Heb je echt geen idee? Probeer dingen uit en neem proeflessen.

2. Loop niet te hard van stapel met sporten

Zeker wanneer je nog niet (veel) sport is het wijs om niet te hard van stapel te lopen. Wanneer je hebt besloten om bijvoorbeeld naar de sportschool te gaan kan het verleidelijk zijn om direct zo vaak mogelijk te gaan. In het begin ben je super gemotiveerd en lukt dit je waarschijnlijk wel. Maar om dit op de middellange termijn vol te houden vraagt dat onwijs veel toewijding. Dit kan ervoor zorgen dat je jouw nieuwe voornemen na een tijdje zat bent en er mee stopt omdat je het niet vol houdt. Probeer daarom een realistischer doel te stellen zodat je gemotiveerd blijft en trots op jezelf kunt zijn. Bovendien zorgt een plotselinge toename in trainingsintensiteit ervoor dat je een grote kans hebt om geblesseerd te raken. Dit geldt al helemaal voor blessure gevoelige sporten zoals hardlopen.

3. Maak sporten tot een routine

Probeer zoveel mogelijk op een vaste dag en op een vast tijdstip te sporten. Als jij bijvoorbeeld elke maandag uit je werk gaat sporten en je doet dit een aantal maanden dan wordt dit een routine. Het is dan voor jou en je omgeving vanzelfsprekend dat jij op dat moment gaat sporten. Hierdoor wordt het makkelijker om vol te houden en wordt de drempel om niet te gaan lager.

4. Houd je progressie bij

Vaak beginnen we met sporten voor een bepaald doel. We willen bijvoorbeeld sterker, sneller of fitter worden. Wanneer je jouw progressie bijhoudt kun je af en toe terugkijken om te zien hoe ver je eigenlijk al bent gekomen. Daarnaast kan het je gemotiveerd houden om nog sterker of beter te worden. Kanttekening hierbij is wel dat je jezelf niet te serieus moet nemen en dat sporten vooral iets moet blijven wat je voor je plezier doet.

5. Omarm het proces

Zoals in het vorige punt genoemd beginnen veel mensen met sporten voor een bepaald doel. Echter is het niet handig om je hierop te fixeren. Wanneer je gaat sporten en je wil 5 kilo afvallen kan dit in het begin een goede drijfveer zijn om naar de sportschool te gaan. Maar aan de andere kant kan een absoluut doel er ook voor zorgen dat je motivatie verliest wanneer het doel bereikt is of wanneer het je maar niet lukt om het doel te bereiken. Probeer daarom ook van het proces te houden. Probeer te genieten van het sporten en focus je op alle voordelen die je ervan ervaart en niet alleen op dat ene einddoel.

6. Progressive overload

Bij elke sport, van fitnessen tot hardlopen, is ‘progressive overload’ belangrijk om beter of sneller te worden. Progressive overload gaat uit van het principe dat met de tijd de trainingsintensiteit toeneemt. Dit is nodig omdat je spieren op een gegeven moment gewend raken aan een bepaald gewicht. Als jij altijd met hetzelfde gewicht hetzelfde aantal herhalingen doet raakt je lichaam hieraan gewend en zul je niet sterker worden. Door steeds iets meer gewicht toe te voegen passen je spieren zich aan op het nieuwe gewicht en zul je sterker worden. Hetzelfde principe geldt voor hardlopen; na verloop van tijd zul je meer moeten gaan hardlopen of sneller moeten gaan als je nog fitter wil worden.

7. Slaap genoeg om meer te sporten

Om meer te kunnen trainen en goed te herstellen van een training is voldoende nachtrust van enorm belang. Geef jezelf altijd de kans om 8 uur te kunnen slapen door op tijd naar bed te gaan. Het kan misschien verleidelijk zijn om minder te slapen zodat je meer uren in je dag overhoudt. Echter zal minder slaap ervoor zorgen dat je trainingen van mindere kwaliteit zijn en zul je minder goed herstellen.

8. Maak sporten tot een prioriteit

Maak sporten een prioriteit door in het weekend zo vroeg mogelijk te gaan sporten. Als je gelijk in de ochtend gaat in plaats van later op de dag is er een kleinere kans dat er dingen tussendoor komen waardoor je toch besluit om niet meer te gaan.

9. Ga bij een vereniging

Sporten is natuurlijk het leukst met meerdere mensen. Zelfs bij individuele sporten zoals hardlopen of wielrennen kan het enorm helpen om lid te worden van een vereniging. Het trainen met gelijkgestemde in groepsverband kan het trainen een heel stuk leuker en uitdagender maken. Daarnaast leer je ook nog nieuwe mensen kennen en zorgt trainen in groepsverband ervoor dat je minder snel zal afzeggen.

10. Ga sporten met vrienden

Net als sporten bij een vereniging, kan sporten met vrienden ervoor zorgen dat trainen leuker wordt en werpt het een drempel op om af te zeggen. Maak van het sporten met vrienden een leuk uitje en ga eens een sport doen die je normaal nooit doet.

11. Schrijf je in voor een sport evenement

Als je bijvoorbeeld meer wil hardlopen of fietsen kan het motiverend werken om je in te schrijven voor een wedstrijd. Inschrijven voor een wedstrijd kan voor mensen net dat steuntje in de rug zijn waardoor ze doorzetten en minder snel een training overslaan. Een kanttekening hierbij is wel dat je een realistisch evenement kiest en genoeg tijd neemt om te trainen zodat je niet geblesseerd raakt. Daarnaast moet je proberen om het niet te zien als einddoel. Als je je levensstijl wil veranderen moet het sporten een blijvend onderdeel van je leven worden. Probeer hierbij wel een realistisch doel te stellen en wees niet te streng voor jezelf. Het evenement moet geen doel op zich zijn maar een middel om het sporten leuker te maken.

12. Wissel verschillende sporten af

Afwisseling zorgt ervoor dat je meer plezier hebt in het sporten en het meer en langer blijft doen. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende sporten tegelijk doen of als je meer wilt focussen het ene deel van het jaar de ene sport en een ander deel van het jaar de andere sport. Professionele sporter gebruiken deze taktiek ook in de winter om ervoor te zorgen dat ze gemotiveerd blijven. Als dit er voor zorgt dat jij het hele jaar gemotiveerd blijft om te sporten is het perfect.

Geef een reactie