Stoppen met alcohol en afvallen

Afvallen en alcohol

Borrelen en uitgaan is voor veel Nederlanders een grote hobby. Dit blijkt ook wel uit de cijfers van het Trimbos Instituut: van de mensen boven de 18 drinkt 77,6%. Hoewel er met een drankje op zijn tijd niets mis is, kleeft er wel één groot nadeel aan, je wordt er dik van! Voor veel mensen is dit een reden om te overwegen (tijdelijk) te stoppen met drinken. In deze blog leggen we uit hoe stoppen met alcohol ervoor kan zorgen dat je afvalt.

Alcohol en afvallen

Alcohol en Buikvet

Er wordt vaak geclaimd dat alcohol en in het bijzonder bier zou zorgen voor een toename in buikvet; een bierbuik. Dit is echter niet waar. Allereerst, kom je niet aan van het drinken van alcohol zelf. Je komt aan door een calorieoverschot. Alcohol zorgt ervoor dat je makkelijker in een calorieoverschot terecht komt waardoor je meer risico loopt aan te komen. Ten tweede, is de plaats van veropslag genetisch bepaald en heeft dit niets met voeding te maken. Het is dus onzin dat je door het drinken van bier meer vet gaat opslaan op je buik.

5 Redenen waarom je afvalt als je stopt met drinken:

1. Alcohol is hoog in calorieën  

Alcohol bevat veel calorieën, een gram alcohol bevat zelfs 75% meer calorieën dan een gram suiker. Als je een avond gaat drinken komen deze calorieën bovenop de calorieën van de rest van de dag, hierdoor kun je makkelijk in een calorieoverschot terecht komen. Als jij normaal gesproken twee avonden per week 6 bier drinkt zou je door alleen hiermee te stoppen al 0,2 tot 0,3 kg af vallen per week. Maar reken jezelf niet te snel rijk dit geldt alleen als je deze calorieën niet compenseert met ander drinken of eten. De praktijk leert dat als je niet drinkt je (uit verveling) geneigd bent om meer te gaan snacken, doe dit dus niet als je wilt afvallen!

2. Alcohol vergroot de trek in vet

Alcohol zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in vettig eten. Dit heeft vermoedelijk te maken met de werking van alcohol op de hersenen en de toename van maagzuurproductie door alcohol. Als je niet drinkt is het makkelijker de bitterballen links te laten liggen wat ervoor zorgt dat het makkelijker is om niet te veel te eten.

3. Stoppen met alcohol zorgt ervoor dat je meer sport

Afvallen en sporten

Je bent waarschijnlijk eerder geneigd een sportsessie over te slaan na een avondje doorhalen dan na de verjaardag van je oma. Dit is logisch, alcohol zorgt voor lage kwaliteit slaap waardoor je de dag erna vermoeid bent. Daarnaast kun je ook andere klachten als hoofdpijn en misselijkheid ervaren. Dit maakt de drempel om te gaan sporten hoger. Als je stopt met drinken zul je minder gymsessies overslaan wat er voor zorgt dat je meer calorieën verbrandt omdat je meer sport. Behoor jij tot de mensen zonder ijzeren discipline en ben je van plan te gaan sporten de dag na het stappen? Spreek dan met iemand af zodat je een extra stok achter de deur hebt en minder makkelijk kan cancelen.

4. Alcohol zorgt voor minder slaap en daardoor voor meer honger

Dit is misschien een minder bekend verband maar goed en voldoende slapen heeft een positieve werking op gewichtsverlies. Dit komt doordat voldoende slaap zorgt voor minder hongerhormoon (grehline) en meer verzadigingshormoon (leptine). Doordat je na een avond drinken kort slaapt en de kwaliteit van je slaap door alcohol erg slecht is zorgt dit voor meer honger en een minder verzadigd gevoel. Hierdoor is het de dag erna voor veel mensen moeilijk om normaal te eten. Als je stopt met drinken heb je dit probleem niet. Als je wel gaat drinken, bescherm jezelf en zorg dat je niet veel snacks in huis hebt zodat je niet gaat bingen.

5. Stoppen met alcohol zorgt voor meer activiteit

Alcohol zorgt er niet alleen voor dat je eerder geneigd bent om te gaan sporten. Door de vermoeidheid en de algehele staat van verminderd welzijn zorgt alcohol er ook nog eens voor dat je minder beweegt. Je pakt bijvoorbeeld eerder de auto, maakt minder snel een wandeling of laat huishoudelijke klusjes links liggen. Hierdoor ligt het aantal calorieën dat je verbruikt na een avondje drinken een stuk lager dan normaal. Dit zorgt er weer voor dat je minder kunt eten en eerder in een calorieoverschot terecht komt.

Hoeveel val je af als je stopt met drinken?

Hierboven hebben we vijf manieren benoemd waarop je afvalt als je stopt met drinken. Hoeveel kun je verwachten af te vallen als je stopt met drinken? Op deze vraag bestaat geen algemeen antwoord. Dit is voor iedereen anders en hangt af van heel veel verschillende factoren. Daarnaast zal stoppen met alcohol alleen er niet perse voor gaan zorgen dat je afvalt. Uiteindelijk gaat het erom dat je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt. Je zult waarschijnlijk ook iets moeten doen aan je dieet en beweging. Alcohol is een stukje van de puzzel maar niet het complete antwoord. Voor meer tips over gezondheid en afvallen lees één van onze andere blogs.

Geef een reactie