Kun je afvallen zonder te sporten? 5 tips om direct aan de slag te gaan!

Je wil graag wat afvallen en gezonder gaan leven. Maar hoe doe je dat zonder te sporten? In dit artikel geef ik je 5 praktische tips waarmee je direct aan de slag kunt.

afvallen zonder sporten

Slaap meer om af te vallen

Een van de belangrijkste hulpmiddelen om af te vallen wordt nog vaak over het hoofd gezien. Dat is namelijk zorgen voor voldoende slaap. Wanneer je voldoende slaapt worden de honger hormonen in je lichaam beter gereguleerd waardoor je minder honger hebt. Hierdoor is het makkelijker om je dieet vol te houden. Onvoldoende slaap daarentegen zorgt ervoor dat je meer trek krijgt in ‘slecht’ voedsel, waardoor het moeilijker wordt je dieet vol te houden.

Probeer op een vaste tijd naar bed te gaan en op een vaste tijd op te staan. Daarnaast kun je jezelf een avondroutine aanleren om te zorgen dat je ontspannen naar bed gaat. Zo kun je bijvoorbeeld voor je naar bed gaat alvast je kleding voor de volgende dag klaarleggen en je tanden poetsen. Als je dit op een vast tijdstip doet, wen je eraan en weet je onbewust wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Doe minder (vaak) boodschappen voor vetverlies

Allereerst is het verstandig om minder snacks en lekkere dingen in huis te halen. Ook al heb je nog zo veel discipline; er komt een moment dat je trek krijgt in chips of snoep. Het is veel makkelijker om dit soort momenten te doorstaan wanneer je geen snacks in huis hebt.

Daarnaast is minder vaak boodschappen doen een goede tip. Hoe vaker je in de supermarkt bent, hoe vaker je in de verleiding komt om lekkere dingen te kopen die niet goed zijn voor jou en je dieet. Daarnaast valt het op deze manier minder op hoeveel snacks je eigenlijk haalt, omdat je dit koopt op verschillende momenten. Als je één keer per week boodschappen doet, zie je hoeveel snacks je haalt voor de hele week en daardoor haal je waarschijnlijk minder in huis.

Portion control

Veel mensen hebben moeite met maat houden wanneer ze iets lekkers eten. Het nemen van “een handje chips” is voor veel mensen nagenoeg onmogelijk. Ik behoor zelf tot de categorie mensen waarbij “een handje chips” vaak leidt tot een hele zak. Om jezelf in bescherming te nemen en ervoor te zorgen dat je niet hele zakken snoep of chips opeet heb ik een hele praktische tip, namelijk: koop kleinere verpakkingen.

Door in plaats van een normale zak chips in huis te halen, te kiezen voor kleine verpakkingen verklein je de kans op overeten. Omdat je na elk zakje een bewust beslismoment creëert, “ga ik nog een zakje pakken of niet?”, is het pakken van een nieuw zakje een grotere drempel dan nog een handje uit de grote zak te pakken. Hierdoor maak je het jezelf makkelijker om te stoppen met eten.

Drink meer

Deze tip kent waarschijnlijk iedereen wel en dat komt omdat deze werkt. Door meer te drinken heb je minder honger. En dit zorgt ervoor dat je minder zult eten. Het signaal dat het lichaam aan je hersenen geeft voor honger en voor dorst zijn vaak lastig te onderscheiden. Dus door ervoor te zorgen dat je altijd voldoende drinkt zul je minder vaak honger hebben en dus minder eten.

Bovendien hebben koolzuurhoudende dranken een nog groter hongerstiller effect. Er zijn ook onderzoeken die beschrijven dat koolzuurhoudende drank zorgt voor meer honger, maar persoonlijk heb ik dat nog nooit ervaren. Wanneer ik bijvoorbeeld een blikje cola zero drink tijdens mijn avondeten merk ik dat ik veel langer vol zit dan wanneer ik dit niet doe.

Eet meer eiwitrijk

Door voedsel te eten dat hoog is in eiwit, zorg je ervoor dat je langer gevuld bent en minder honger hebt. Hierdoor is de kans kleiner dat je te veel eet. Daarnaast zorgt eiwitrijk voedsel er minder snel voor dat je gaat bing eaten. Hierdoor is het makkelijker om je dieet vol te houden. Voor alle voor en nadelen van en eiwitrijk dieet, lees mijn artikel over de voor en nadelen van een koolhydraatarm dieet.

Conclusie

1.Zorg voor voldoende slaap zodat je minder honger hebt en minder neigt naar ongezond voedsel;

2. Haal minder snacks in huis en doe minder vaak boodschappen;

3. Als je snacks in huis haalt zorg dan voor een zo klein mogelijke verpakking zodat je niet blijft eten;

4. Zorg dat je altijd voldoende drinkt om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk een hongergevoel hebt;

5. Eet eiwitrijker zodat je langer gevuld bent en minder “triggerend” voedsel eet waardoor je uit de bocht vliegt.

Geef een reactie